europejska
karta
mobilności

 NOWOCZESNA   SZKOŁA   -   ATRAKCYJNY   ZAWÓD



                                        


Menu Główne

TECHNIK HOTELARSTWA

     Dlaczego technik hotelarstwa?  

W trakcie 4-letniej edukacji na przedmiotach ogólnych przygotowujesz się do zdania matury, zaś dzięki treściom realizowanym na przedmiotach zawodowych i praktykach  zdobywasz dwie kwalifikacje:

  1. A.11 Planowanie i realizacja usług w recepcji
  1. A.12 Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie

Po ukończeniu szkoły dają one tytuł technika hotelarstwa. Zdobycie ich uwarunkowane jest zdaniem egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie, który odbywa się po II semestrze klasy drugiej (dla kwalifikacji A.11)  oraz po I semestrze klasy czwartej (dla kwalifikacji A.12).

 

   Praktycznie!  

 

Realizując program praktyk współpracujemy z najlepszymi hotelami w Białymstoku i w kraju. Zapewniamy zdobycie doświadczenia zawodowego już na poziomie szkoły ponadgimnazjalnej. Aktualnie nasi uczniowie odbywają praktyki w hotelach: Cristal, Royal, Ibis Styles, Gołębiewski, Branicki, Esperanto, Aristo, Podlasie, Lipowy Most, Trio, Santana, Silver, Titanic, Villa Tradycja, Willa Pastel, Gościnna Kamienica, Leśny .

   Co możesz po hotelarstwie?  

Kończąc naukę w zawodzie technik hotelarstwa jesteś przygotowany
aby kontynuować edukację na uczelni wyższej. Ponadto pracę znajdziesz w zakładach hotelarskich, ośrodkach wypoczynkowych, zakładach uzdrowiskowych, pensjonatach, zajazdach, gościńcach, schroniskach, kwaterach prywatnych, a także w bazach ruchomych: promowej,żeglugowej, kolejowej, lotniczej, w hotelach, seatelach, flaytelach i innych instytucjach posiadających bazę noclegową. Może być zatrudniony w organach administracji samorządowej zajmujących się usługami hotelarskimi, a także w branżowych organizacjach i stowarzyszeniach.Możesz prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług hotelarskich.

Jesteś przygotowany aby wykonywać następujące zadania zawodowe:

  1. prowadzić działalność promocyjną oraz sprzedaż usług hotelarskich.
  2. rezerwować usługi hotelarskie.
  3. wykonywać prace związane z obsługą gości w recepcji.
  4. przygotowywać jednostki mieszkalne do przyjęcia gości.
  5. przygotowywać i podawać śniadania w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie.
  6. przyjmować i realizować zamówienia na hotelarskie usługi dodatkowe.

Wycieczka do Hotelu Esperanto

12 kwietnia 2017 roku uczniowie należący do Koła Hotelarsko-Turystycznego uczestniczyli w wycieczce do Hotelu Esperanto***. Dzięki uprzejmości Pani Anety Andrejuk – kierownika służby pięter, zapoznali się ze strukturą obiektu i jego ofertą. Była to niezapomniana szansa na zaznajomienie się z codzienną organizacją pracy hotelu. Jedną z atrakcji był wózek pokojowej, o którym opowiedziała Pani Aneta. Spotkanie zakończyło się pytaniami ze strony zaciekawionych uczniów i dyskusją. Bardzo dziękujemy za gościnność!

Wycieczka zawodoznawcza do hotelu Royal

22 lutego b.r. przedstawiciele klas hotelarskich mieli okazję po raz pierwszy zobaczyć wnętrza niedawno otwartego hotelu Royal& SPA**** w Białymstoku. Dzięki uprzejmości Managera – Pana Sebastiana Pruchniaka, młodzież zwiedziła część noclegową i gastronomiczną hotelu. Uczniowie wysłuchali również krótkiej prelekcji na temat obiektu oraz uzyskali odpowiedzi na nurtujące ich pytania dotyczące hotelu Royal.

Konkurs na najładniejszą kartkę bożonarodzeniową w mailingu hotelowym rozstrzygnięty!!!

22 grudnia rozstrzygnięto konkurs na najładniejszą kartkę bożonarodzeniową w mailingu hotelowym, którą uczniowie klas trzecich przygotowywali w ramach zajęć z obsługi informatycznej w hotelarstwie. Pierwsze miejsce zajęła Joanna Tumiel z klasy 3f, drugie Patrycja Wroceńska z klasy 3d i trzecie Ewelina Michalczuk z klasy 3f. Gratulujemy i zachęcamy do obejrzenia nagrodzonych prac.

Marta Spisak i Urszula Strzelińska

Wycieczki zawodoznawcze do Hotelu IBIS Styles w Białymstoku

W październiku i listopadzie uczniowie kształcący się w zawodzie technik hotelarstwa uczestniczyli w cyklu sześciu wycieczek zawodoznawczych do Hotelu IBIS Styles*** w Białymstoku. Każde ze spotkań było podzielone na dwie części: teoretyczną w formie prezentacji na temat charakteru i stylu obiektu oraz praktyczną, obejmującą spacer po pokojach i pomieszczeniach ogólnodostępnych.

Uczniowie mogli się dowiedzieć o historii hotelu, usługach przez niego świadczonych, wykorzystywanych formach promocji, jak również ciekawostkach na temat obiektu. Każdy z uczestników docenił gościnność hotelu i wspaniałe opowieści: Pani Urszuli Markowskiej-Buwaj i Pani Doroty Bardadyn-Czech.

Dzień Hotelarza

Dnia 17 listopada 2016 roku w Zespole Szkół Handlowo-Ekonomicznych odbył się Dzień Hotelarza. Na drzwiach sal lekcyjnych można było podziwiać zdjęcia hoteli z całego świata. Już od rana na klasy hotelarskie czekały atrakcje. Dzień rozpoczął się od wycieczki zawodoznawczej do hotelu IBIS. Wzięli w niej udział uczniowie klas Ie i If.

W południe wszystkie klasy hotelarskie uczestniczyły w spotkaniu z Panią Katarzyną Bierć – dyrektorem Hotelu Ibis Styles w Białymstoku. Po prelekcji odbył się konkurs składania serwetek. 8 dziewcząt z klas III walczyło o laur zwycięstwa. Ich zadaniem było złożenie serwetek na pięć różnych sposobów. Najlepiej to zadanie wykonała Edyta Mróz z klasy IIId, tuż za nią uplasowała się klasowa koleżanka Karolina Radziszewska. Trzecie miejsce zajęła Katarzyna Wojszko z klasy IIIe, a wyróżnienie otrzymała Aleksandra Dobrzyń z klasy IIId. Wszystkie laureatki otrzymały dyplomy oraz nagrody rzeczowe, a pozostałe uczestniczki pyszne muffinki i ciasteczka.

Ogłoszone zostały również wyniki konkursu „Wokół Świąt Bożego Narodzenia” na najładniejszy element dekoracyjny świątecznego stołu. Pierwsze miejsce przypadło w udziale Katarzynie Szydłowskiej i Marcie Marciniak z klasy II f, drugie miejsce zajęła Kaja Kuczyńska z klasy I f (oba miejsca to stroiki świąteczne). Na podium znalazły się również Patrycja Sulik i Weronika Siemińska z klasy IIf, które przygotowały oryginalne słoiczki Bożonarodzeniowe. Wyróżnienie otrzymała także Aleksandra Dobrzyń z klasy IIId za zestaw mini-stroików. Wszystkie dziewczęta otrzymały dyplomy oraz nagrody rzeczowe.

Przy wejściu do auli można było zobaczyć ulotki hotelu „Ekonomik”, które wykonały klasy IIIe i IIIf.

Dzień Hotelarza zakończył konkurs wiedzy o województwie podlaskim w którym wzięła udział klasa  IIIe. Zwyciężyła grupa w składzie: Paulina Citko, Natalia Dąbrowska, Wiktoria Kuczko i Paulina Szklanko, która odpowiedziała na największą ilość pytań. Dziewczęta oraz inni uczestnicy zabawy otrzymali słodkie nagrody.

Szkolny etap IX Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej

Dnia 8 listopada 2016 roku odbył się szkolny etap IX Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej. Wzięło w nim udział 26 uczniów klas I-III kształcący się w zawodzie technik hotelarstwa. Musieli oni zmierzyć się z testem, składającym się z 80 pytań. Obejmował on swoim zakresem wiadomości dotyczące recepcji, służby pięter, usług dodatkowych, wymagań kategoryzacyjnych, marketingu w hotelarstwie, usług żywieniowych i obsługi konsumenta oraz zagadnienia turystyczne w hotelarstwie.

Najlepiej z tym zadaniem poradziła sobie Katarzyna Wojszko, uczennica klasy IIIe, która już w zeszłym roku próbowała swoich sił w etapie Okręgowym. Kasia zdobyła 56 punktów. Tuż za nią uplasowała się Małgorzata Kiślak z klasy IIe (55 punktów). Obie uczennice będą reprezentowały szkołę w etapie Okręgowym, który odbędzie się 10 stycznia w Warszawie.

Serdecznie gratulujemy i życzymy powodzenia!

Quiz z okazji Dnia Hotelarza

Warsaw Gastro Show 2016

27 października 2016 r. 44 uczniów klas hotelarskich uczestniczyło w Międzynarodowych Targach Warsaw Gastro Show 2016 - nowej inicjatywie targowej, dedykowanej dla branży spożywczej, gastronomicznej oraz hotelarskiej.

Celem targów było przedstawienie aktualnych trendów w sektorze HoReCa, jak też inspirowanie hotelarzy, restauratorów i szerokiej rzeszy gastronomów ciekawymi pomysłami i produktami.

Młodzież uczestniczyła w wykładach, odwiedziła wiele stoisk branżowych, poznała bogatą ofertę producentów i dystrybutorów specjalistycznego sprzętu i wyposażenia.

Warsaw Gastro Show w Ptak Warsaw Expo w Nadarzynie pod Warszawą - to tylko jedna z atrakcji dnia.

Następnym mocnym punktem wycieczki był Stadion PGE Narodowy i przejście tzw. trasą ekskluzywną, która obejmowała zwiedzanie specjalnych loży VIP, trybun, wieży widokowej oraz szatni piłkarzy i ich strefy relaksu.

Młodzież wróciła zadowolona z nadzieją na kolejne takie wyjazdy.

Wykład na temat zawodu pilota wycieczek

19 października 2016 r. uczniowie klas: IE i IIF kształcący się w zawodzie technik hotelarstwa wzięli udział w prelekcji „Praca pilota wycieczek oraz jego współpraca z obiektami noclegowymi”, przeprowadzonej przez Panią Barbarę Reniewicz.

Celem spotkania było zapoznanie uczestników z metodyką i specyfiką pracy pilota wycieczek. Lekcja była przepełniona ciekawymi i inspirującymi historiami z życia zawodowego naszego gościa. Prelegentka omówiła  rodzaje wycieczek, współpracę z kierowcami i hotelarzami, sytuacje awaryjne i zalety tej pracy. Prezentacja była wzbogacona zdjęciami z podróży z turystami.

Organizator spotkania: Pani Urszula Strzelińska - nauczyciel przedmiotów zawodowych