EKONOMIK ZŁOTĄ SZKOŁĄ 2020
        w rankingu PERSPEKTYW
„Nauczycielem wszystkiego jest praktyk
– staże zagraniczne uczniów ZSHE
i job shadowing nauczycieli”
w Hiszpanii, Portugalii i Grecji
- program realizowany w latach 2019-2020
europejska
karta
mobilności

 NOWOCZESNA   SZKOŁA   -   ATRAKCYJNY   ZAWÓD



                                        


Menu Główne

Technik Hotelarstwa

Technik Hotelarstwa

     Dlaczego technik hotelarstwa?  

W trakcie 5-letniej edukacji na przedmiotach ogólnych przygotowujesz się do zdania matury, zaś dzięki treściom realizowanym na przedmiotach zawodowych i praktykach  zdobywasz dwie kwalifikacje:

  1. HGT.06. Realizacja usług w recepcji.
  2. HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie.

Po ukończeniu szkoły dają one tytuł technika hotelarstwa. Zdobycie ich uwarunkowane jest zdaniem egzaminów zawodowych z tych kwalifikacji.

 

   Praktycznie!  

 

Realizując program praktyk współpracujemy z najlepszymi hotelami w Białymstoku i w kraju. Zapewniamy zdobycie doświadczenia zawodowego już na poziomie szkoły ponadgimnazjalnej. Aktualnie nasi uczniowie odbywają praktyki w hotelach: Cristal, Royal, Traugutta 3, Ibis Styles, Gołębiewski, Branicki, Esperanto, Aristo, Podlasie, Lipowy Most, Trio, Santana, Silver, Titanic, Villa Tradycja, Willa Pastel, Gościnna Kamienica, Leśny .

   Co możesz po hotelarstwie?  

Kończąc naukę w zawodzie technik hotelarstwa jesteś przygotowany
aby kontynuować edukację na uczelni wyższej. Ponadto pracę znajdziesz w zakładach hotelarskich, ośrodkach wypoczynkowych, zakładach uzdrowiskowych, pensjonatach, zajazdach, gościńcach, schroniskach, kwaterach prywatnych, a także w bazach ruchomych: promowej,żeglugowej, kolejowej, lotniczej, w hotelach, seatelach, flaytelach i innych instytucjach posiadających bazę noclegową. Może być zatrudniony w organach administracji samorządowej zajmujących się usługami hotelarskimi, a także w branżowych organizacjach i stowarzyszeniach.Możesz prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług hotelarskich.

     Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik hotelarstwa powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:

     1) w zakresie kwalifikacji HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie:

  • a) utrzymywania czystości i porządku w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie,
  • b) przygotowywania i podawania śniadań,
  • c) organizowania usług dodatkowych w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie;

    2) w zakresie kwalifikacji HGT.06. Realizacja usług w recepcji:

  • a) rezerwacji usług hotelarskich,
  • b) obsługi gości w recepcji

 

Hola!


Nie do wiary to już ponad trzy tygodnie minęły! Nasze praktyki powoli dobiegają końca. Miniony tydzień był jednym z najbardziej pracowitych i pełnych wrażeń! Tak przyzwyczailiśmy się do pracy w naszych hiszpańskich hotelach i do ludzi, z którymi współpracujemy, że nawet wyczerpujący dzień pracy nie jest dla nas straszny.

Zastanawiacie się pewnie cóż robimy w naszych hotelach?! Codziennie mamy do przygotowania kilkanaście pokoi. Nasza rekordzistka, pewna panna "N", przygotowała 35 pokoi w ciągu 8 godzin pracy. Nie myślcie, że to takie proste! W charakterze pokojówki może pracować osoba cechująca się sprawnością fizyczną, dokładnością, odpornością na stres. Sprawdzamy się - to My uczniowie Ekonomika!

Praca recepcjonisty to stały kontakt z ludźmi. Musimy być komunikatywni, otwarci, uczciwi, dyskretni. Praca kelnera czy pobyt w kuchni też idzie nam całkiem nieźle. A oto i zdjęcia z naszych stanowisk pracy podziwiajcie.

Buenos dias! Hola! Bienvenido!!!!!

 


Już drugi tydzień naszego pobytu w Hiszpanii dobiega końca.  Za nami prawie dwa tygodnie praktyk.  Pracujemy w Walencji w takich hotelach jak: Hotel Renasa, Hotel Sol Y Playa, Hotel Beatriz Rey Don Jaime, Hotel NH Las Artes, Hotel VillaCarlos. Pierwsze trzy dni to była organizacja pracy w hotelu, poznaliśmy strukturę organizacyjno-prawną, dokumentację, przepisy BHP. Pracujemy pięć dni w tygodniu.  Początki jak wszędzie były trochę trudne, ale powoli nabieramy doświadczenia. Nasi współpracownicy pomagają nam wdrożyć się w rytm pracy, udzielają odpowiedzi na nurtujące nas pytania. Ale… "nie samą praktyką człowiek żyje", dlatego też po owocnych godzinach pracy mieliśmy trochę atrakcji.  Zwiedzaliśmy Miasto Sztuki i Nauki, gdzie zachwyciło nas Oceanarium. Upalny hiszpański klimat udaje nam się "ochłodzić" pysznymi hiszpańskimi lodami.  W ten czwartek, z okazji 18 urodzin naszego kolegi Mariusza wybraliśmy się na pizzę.  Pizza była smaczna, ale bardziej smakował nam tort czekoladowy.  Atmosfera iście Hiszpańska!  Pozdrowienia z Walencji.

 Adios !

Prosto z Walencji!


Dzisiaj, podzieleni na dwie grupy, wraz z nauczycielami, udaliśmy się do hoteli, w których odbędziemy praktykę. Zostaliśmy przydzieleni do konkretnych działów- od housekeeping'u, przez restaurację, aż po kuchnię. Personel hotelowy jest bardzo miły - wszyscy udzielają nam cennych wskazówek i pomagają. Komunikacja odbywa się w języku hiszpańskim, więc tym samym mamy szansę na doskonalenie umiejętności językowych, które nabyliśmy podczas kursu w Polsce i Hiszpanii. 

Walencja jest miastem zabytkowym, lecz jednocześnie nowoczesnym. Bardzo nam się tu podoba, a pogoda nas rozpieszcza. 

Gorąco pozdrawiamy ZSHE! :)

Gorące pozdrowienia ze słonecznej Walencji!

Minęły co prawda dopiero 4 dni od naszego przyjazdu do Hiszpanii, ale pragniemy przekazać już relacje z pierwszego krótkiego etapu naszej praktyki. 

Podróż znieśliśmy bardzo dzielnie.  90% spośród nas leciało po raz pierwszy i możemy powiedzieć było "ekscytująco". Walencja przywitała nas pięknym słońcem i 28 stopniową temperaturą.  Przedstawicielka ESMOVII, firmy która się nami opiekuje powitała nas i rozwiozła wszystkich na kwatery do rodzin hiszpańskich.  Mieszkamy w centrum Walencji, część z nas w najbogatszej dzielnicy tego miasta, w zabytkowych kamienicach.  Po 3 dniach możemy powiedzieć, że rodziny, u których gościmy to przesympatyczni ludzie.  Pokoje i jedzenie - iście hiszpańskie.  Trzy pierwsze dni to był intensywny kurs języka hiszpańskiego.  Tak naprawdę to było seminarium kulturowo - językowe,  z którego jesteśmy bardzo zadowoleni. Byliśmy już też na wycieczce po mieście - "Walencja w pigułce" i na wyjściu kulturowym - Nauka gotowania Paelli.  Bardzo smaczne danie - Polecamy! Nad morze również udało nam się dotrzeć, plaże szerokie, morze ciepłe.

Hiszpańska Grupa EKONOMIKA

W Hiszpanii już lato!

W Hiszpanii już lato!

      Mało kto pewnie pamięta, że to już rok jak nasi uczniowie wrócili z praktyk w słonecznej Italii.

Teraz czeka na nas Hiszpania!

Już w niedzielę 11 maja 2014 r. grupa 16 uczniów Ekonomika – kształcących się w zawodzie technik hotelarstwa z klasy IId i IIId, pod opieką pani Marty Wolniakowskiej i pani Jolanty Mieleszko wyjeżdżają na praktyki do hoteli w przepięknym, hiszpańskim mieście Walencja. Uczniowie cieszą się, ale i bardzo przeżywają ten wyjazd. Mają nadzieję, że dobrze się zaprezentują i sprostają wymogom hiszpańskich pracodawców. Obiecali cotygodniowe  relacje z pobytu w Hiszpanii. Zapraszamy, więc do regularnego odwiedzania naszej strony. Dziś  zamieszczamy zdjęcia  z najbardziej znanych miejsc w Walencji, póki co, jeszcze bez naszych uczniów.

Wyjazd edukacyjny

W dniach od 2 do 6 kwietnia 2014 roku 45 uczniów kształcących się w zawodzie technik hotelarstwa  uczestniczyło po raz kolejny w wyjeździe edukacyjnym promującym dobre praktyki biznesowe w branży turystyczno-hotelarskiej.  Wyjazd zorganizowano w ramach projektu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: „Uczeń – najlepsza inwestycja”.

Uczestnicy wyjazdu uczestniczyli w bardzo ciekawych zajęciach w najlepszych hotelach w Polsce. Przykładowa tematyka spotkań w hotelach: „Przykłady wzorowo funkcjonujących hoteli”, „Rekreacja w hotelu ze szczególnym uwzględnieniem spa” czy „Gastronomia w hotelu”. W  trakcie wizyt obserwowano pracę  hoteli ze szczególnym uwzględnieniem działu recepcji, działu gastronomicznego,  spa,  służby pięter oraz działań marketingowych.

Hotele, w których gościli uczestnicy wyjazdu to: Hotel Bulwar**** i Hotel COPERNICUS***** w Toruniu, Blow Up Hall*****, City Park Hotel & Residence***** i IBB Andersia Hotel**** w Poznaniu, Hotel Brzoza **** w Bydgoszczy,  Hotel Double Tree by Hilton (pomnik polskiego kina) i  Hotel Andel’s**** w Łodzi oraz Hotel Bristol*****, Hotel Rialto***** i Hotel The Westin***** Warsaw w Warszawie.


Na zdjęciach :

Czytaj więcej: Wyjazd edukacyjny

Warto uczyć się języków

22 kwietnia 2014 r. uczniowie klas hotelarskich uczęszczający w kursach branżowego języka rosyjskiego i niemieckiego brali udział w wycieczce do białostockiego hotelu Villa Tradycja. Opiekunami i organizatorami wycieczki były panie Jolanta Dawidziuk, Jolanta Mieleszko i Renata Lubas.

Manager hotelu zapoznała uczniów z trybem pracy hotelu, obowiązkami pracowników na poszczególnych stanowiskach, usługami świadczonymi przez hotel, wymaganiami gości i udzieliła wyczerpujących odpowiedzi na wszystkie pytania uczniów i nauczycieli. Uczniowie zwiedzili hotel, „podglądali” pracę pokojowej, barmana i recepcjonisty.

Młodzież skorzystała z okazji i sprawdziła w praktyce swoją znajomość języków obcych. Posługując się językiem niemieckim i rosyjskim mieli okazję przeprowadzić dialog z obsługą hotelu i gośćmi.

Hotelarze uczą się języków

Kurier Poranny - 13-02-2014

Konferencja „Staż zagraniczny-szansą dla młodego hotelarza”

   20 listopada 2013 r. w sali konferencyjnej internatu Zespołu Szkół Handlowo-Ekonomicznych odbyło się podsumowanie projektu mobilności realizowanego ze środków Komisji Europejskiej w ramach Programu Uczenie się przez całe życie. Udział w konferencji wzięli uczestnicy projektu – 16 uczniów naszej szkoły wraz z rodzicami, osoby zaangażowane w działania projektowe ze strony szkoły oraz reporterzy lokalnych mediów.

   Pani dyrektor Alina Kuptel serdecznie przywitała wszystkich zebranych gości. Następnie koordynator projektu Wioletta Wilda przedstawiła w formie prezentacji multimedialnej założenia, cele i rezultaty zrealizowanych działań. Uczennice – Monika Dziadel i Anna Kiełbaszewska zaprezentowały sprawozdanie z poszczególnych etapów projektu. Ukazano zdjęcia z pracy we włoskich hotelach: Hotelu Termianal Palace &Spa, Hotelu Arinimum, Hotelu Villa Adriatica, Hotelu Telstar, Hotelu Boemia, Hotelu Panama Majestic. W kolejnej  części konferencji uczestnicy w formie scenek: rezerwacja telefoniczna, rezerwacja osobista oraz obsługa konsumenta wykazali praktyczne umiejętności jakich nabyli w czasie stażu zagranicznego. Uczniowie wypowiadali się swobodnie w języku angielskim, co jest jedną z wartości dodanych projektu. Poza tym wskazano na pozostałe korzyści dla benficjentów projektu „Staż zagraniczny-szansą dla młodego hotelarza”: rozwój umiejętności społecznych, w tym umiejętności współpracy w zespole wielokulturowym,  nowe umiejętności zawodowe, zwiększenie kreatywności i mobilności przy poszukiwaniu pracy.

   Istotnym punktem konferencji było wręczenie certyfikatów potwierdzających nabyte umiejętności zawodowe i językowe. Po raz pierwszy w historii szkoły uczniowie otrzymali dokumenty Europass - Mobilność.  Podstawową zaletą certyfikatu Europass-Mobilność, jest jego uniwersalność. Wynika ona ze wspólnych dla wszystkich krajów zasad jego przyznawania oraz identyczny zakres informacji w nich zawartych, bez względu na kraj wydający dokument. Dzięki temu pracodawcy w całej Unii Europejskiej otrzymują od kandydatów do zatrudnienia, pochodzących z całego obszaru UE, tak samo wyglądające potwierdzenie nabycia kwalifikacji. Dodatkowo promocja prowadzona w ramach programu Europass zbudowała bardzo dobrą znajomość certyfikatu we wszystkich krajach unijnych. Nasi uczniowie otrzymali także certyfikaty od włoskich pracodawców,  dwa certyfikaty z kursów języka włoskiego, certyfikaty partnerów projektu – ZSHE i Sistema Turismo.

            W  czasie konferencji można było obejrzeć ciekawą wystawę zdjęć ukazującą pracę uczestników stażu w Rimini na różnych stanowiskach pracy. Po spotkaniu na zebranych gości czekał smaczny poczęstunek, który mogli konsumować przy dźwiękach włoskich przebojów. Uczestnicy projektu „zakochani we Włoszech” zaśpiewali wspólnie „L'italiano”.
                                                                                                             Wioletta Wilda


Artykuł i relacja audio z konferencji -
http://www.radio.bialystok.pl/wiadomosci/index/id/105842

Dzień Hotelarza

20 listopada 2013 r. w ramach Światowego Tygodnia Przedsiębiorczości został zorganizowany Dzień Hotelarza. Z tej okazji młodzież mogła zobaczyć dwa przedstawienia przygotowane przez uczniów klasy II d i III d: profesjonalne nakrywanie do stołu w obecności gościa oraz zameldowanie gościa „z przymrużeniem oka”. Następnie przedstawiono dwa krótkie filmy instruktażowe, dotyczące profesjonalnego zameldowania gościa w hotelu. Na koniec zebrane w auli klasy wzięły udział w konkursie. Przedstawiciele poszczególnych klas rozwiązywali test zawodowy oraz prezentowali wylosowane scenki symulacyjne dotyczące rezerwacji. Najlepiej wypadła klasa II d, która zdobyła w sumie najwięcej punktów z obu konkurencji. Zwycięzcom gratulujemy!