EKONOMIK ZŁOTĄ SZKOŁĄ 2023
        w rankingu PERSPEKTYW
europejska
karta
mobilności

 NOWOCZESNA SZKOŁA   -   ATRAKCYJNY ZAWÓD



                Technik ekonomista              Technik handlowiec             Technik hotelarstwa

Linia ZHSE

Menu Główne

Technik Hotelarstwa

Warsaw Gastro Show 2016

27 października 2016 r. 44 uczniów klas hotelarskich uczestniczyło w Międzynarodowych Targach Warsaw Gastro Show 2016 - nowej inicjatywie targowej, dedykowanej dla branży spożywczej, gastronomicznej oraz hotelarskiej.

Celem targów było przedstawienie aktualnych trendów w sektorze HoReCa, jak też inspirowanie hotelarzy, restauratorów i szerokiej rzeszy gastronomów ciekawymi pomysłami i produktami.

Młodzież uczestniczyła w wykładach, odwiedziła wiele stoisk branżowych, poznała bogatą ofertę producentów i dystrybutorów specjalistycznego sprzętu i wyposażenia.

Warsaw Gastro Show w Ptak Warsaw Expo w Nadarzynie pod Warszawą - to tylko jedna z atrakcji dnia.

Następnym mocnym punktem wycieczki był Stadion PGE Narodowy i przejście tzw. trasą ekskluzywną, która obejmowała zwiedzanie specjalnych loży VIP, trybun, wieży widokowej oraz szatni piłkarzy i ich strefy relaksu.

Młodzież wróciła zadowolona z nadzieją na kolejne takie wyjazdy.

Wykład na temat zawodu pilota wycieczek

19 października 2016 r. uczniowie klas: IE i IIF kształcący się w zawodzie technik hotelarstwa wzięli udział w prelekcji „Praca pilota wycieczek oraz jego współpraca z obiektami noclegowymi”, przeprowadzonej przez Panią Barbarę Reniewicz.

Celem spotkania było zapoznanie uczestników z metodyką i specyfiką pracy pilota wycieczek. Lekcja była przepełniona ciekawymi i inspirującymi historiami z życia zawodowego naszego gościa. Prelegentka omówiła  rodzaje wycieczek, współpracę z kierowcami i hotelarzami, sytuacje awaryjne i zalety tej pracy. Prezentacja była wzbogacona zdjęciami z podróży z turystami.

Organizator spotkania: Pani Urszula Strzelińska - nauczyciel przedmiotów zawodowych

Olimpiada Wiedzy Hotelarskiej

11-14 kwietnia 2016 r. w Kołobrzegu odbył się VIII finał Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej organizowanej przez Wyższą Szkołę Gospodarki w Bydgoszczy oraz Zespół Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich w Kołobrzegu. Temat przewodni VIII edycji olimpiady to "Historia hotelarstwa”. Olimpiada została objęta patronatem honorowym Ministra Sportu i Turystyki oraz Ministra Edukacji Narodowej.

O tytuł laureata i finalisty walczyło 30 najlepszych hotelarzy z całej Polski. Karolina Sokołowska uczennica klasy II E zajęła 12 miejsce, osiągając najlepszy wynik w historii naszej szkoły! Uzyskany przez Karolinę tytuł finalisty Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej zwalnia ją z części pisemnej kwalifikacji T.11 i T.12 egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie technik hotelarstwa. Gratulujemy naszej uczennicy ogromnego sukcesu!!!

Opiekun merytoryczny: Pani Renata Lubas

W hotelu o hotelu

29 lutego 2016 r. uczniowie klasy 1f kształcący się w zawodzie technik hotelarstwa uczestniczyli w wycieczce do Hotelu Esperanto*** w Białymstoku.

Zwiedzanie rozpoczęli od serca hotelu – recepcji. Następnie naocznie przekonali się o różnicach w standardach pokoi (Standard, Superior, Apartament). Zobaczyli też specjalistyczny sprzęt, którym posługują się pokojowe. Inspektor pięter omówiła procedury zachowania i kontaktów z gośćmi hotelowymi.

Uczniowie doświadczyli, że Hotel Esperanto*** jest obiektem wysokiej klasy.

Pani Menager Hotelu bardzo dziękujemy za oprowadzenie.

Sukces naszej uczennicy w Olimpiadzie Wiedzy Hotelarskiej

Z radością informujemy, że Karolina Sokołowska z kl. IIe zakwalifikowała się do etapu centralnego VIII Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej. Oznacza to, iż znalazła się w gronie 30 osób z najlepszymi wynikami w Polsce i tym samym została zwolniona z części teoretycznej kwalifikacji T.11 Planowanie i realizacja usług w recepcji. Karolinie gratulujemy i życzymy powodzenia w etapie centralnym, który odbędzie się w Kołobrzegu w dniach 11-14 kwietnia 2016 r.

Opiekun merytoryczny: Pani Renata Lubas.

Działania marketingowe hotelu Żubrówka **** w Białowieży

to temat spotkania, które odbyło się w naszej szkole w dniu 20 maja w ramach projektu „PEWNIE W PRZYSZŁOŚĆ – nowoczesna edukacja i kompetencje uczniów technikum hotelarstwa ZSHE”.

Była to już ostatnia prelekcja z cyklu Z PASJĄ O HOTELU. Uczniowie Technikum Hotelarstwa tym razem mogli skorzystać z wiedzy i doświadczenia Pana Jana Bagińskiego, Kierownika ds. Marketingu i Sprzedaży Hotelu Żubrówka.

 Jak promować hotel? Na co warto wydać pieniądze, a co nie przyniesie spodziewanych efektów? Jakie rozwiązania wybrać? Na co się zdecydować? I ile na to wydać? Jak
w praktyce być lepszym od konkurencji? – To tylko niektóre z pytań na które młodzież uzyskała odpowiedź.

Pan Jan Bagiński pracuje w zawodzie już od 13 lat. Posiada duże doświadczenie
w branży hotelowej. Była to więc ciekawa lekcja marketingu.

Hotelarze uczą się języka włoskiego

6 marca 2015 r. zakończył się kurs języka włoskiego, w którym uczestniczyli uczniowie klasy II D. Zajęcia odbywały się raz w tygodniu przez 2 miesiące. Lekcje były skoncentrowane na poznaniu podstawowych zwrotów funkcjonujących w języku włoskim i ciekawostek związanych z krajem. Uczniowie na koniec otrzymali pamiątkowe certyfikaty. Zajęcia były prowadzone przez panią Urszulę Strzelińską.

Smaki świata w Ekonomiku

12 marca 2015 r. w ramach zajęć Usługi Żywieniowe w Hotelarstwie odbyła się lekcja, której tematem przewodnim były dania charakterystyczne dla kuchni państw z różnych regionów świata. Przygotowaliśmy potrawy (ravioli, strogonow, tortellini, kuskus, kulebiak), których degustacja odbyła się na zajęciach. To była „smaczna lekcja”.
Bon appetit! Uczniowie klasy II d

Kolejne certyfikaty w projekcie „PEWNIE W PRZYSZŁOŚĆ” - rozdane

15 uczniów ZSHE z klasy IID, IIE i IIID po ukończeniu szkolenia ETYKIETA W HOTELU i zdaniu egzaminu odebrało certyfikaty potwierdzające nabyte umiejętności. Szkolenie zrealizowano  w  HOTELU ARISTO w Białymstoku a osoby prowadzące szkolenie to eksperci w tej dziedzinie zatrudnieni w tymże hotelu, osoby z dużym doświadczeniem zawodowym
i praktyką. Szkolenie obejmowało część teoretyczną oraz część praktyczną realizowaną przed
i w trakcie posiłku edukacyjnego.

Certyfikaty otrzymali:

Pieńczykowski Szymon, Zdrojkowski Michał Jacek, Wasilewski Mateusz, Oszczepaliński Artur, Opryszczko Błażej,Kłubowicz Martyna, Kamińska Karolina, Andruszewicz Marta, Anchim Aleksandra, Karwacka Karolina, Wąsecka Natalia, Zajko Paulina, Lewczuk Daria Dominika, Maciejewska Elwira, Malinowska Klaudia, Nowikow Karolina.

Gratulujemy!

Manager hotelu Podlasie** w Ekonomiku

11 grudnia  2014 r. w ramach projektu "PEWNIE W PRZYSZŁOŚĆ – nowoczesna edukacja i kompetencje uczniów technikum hotelarstwa ZSHE” odbyły się zajęcia z ekspertem w branży hotelarskiej, panią Anna Narelmanager hotelu Podlasie** w Białymstoku. Tematem zajęć było: „Projektowanie pakietu usług dodatkowych”. Pani Narel podzieliła się z uczniami doświadczeniem zdobytym w czasie misji gospodarczych mających miejsce w Chinach i Stanach Zjednoczonych, organizowanych przez Klaster Marek Turystycznych Polski Wschodniej.  Następnie uczniowie  klasy III d  wysłuchali  informacji  dotyczących sposobów tworzenia pakietów usług dodatkowych. Pani manager w szczególności podkreśliła ważną rolę personelu w pracy hotelu i konieczność ciągłego dokształcania oraz kreatywnego myślenia. Ważnym elementem zajęć była praca w grupach, w których uczniowie tworzyli własne pakiety  usług dodatkowych.  Na zakończenie spotkania przedstawiciele grup prezentowali własne propozycje pakietów.

„Usługi hotelarskie w ruchomej bazie noclegowej i obsługa finansowa gości indywidualnych i zbiorowych (grup)” - prelekcja z cyklu "Z pasją o hotelarstwie"

18 grudnia 2014 roku odbyło się kolejne spotkanie z ekspertem z cyklu z PASJĄ O HOTELU w ramach projektu „PEWNIE W PRZYSZŁOŚĆ” – nowoczesna edukacja i kompetencje uczniów technikum hotelarskiego ZSHE. Klasy IId i IIe miały okazję wysłuchać wykładu Pani Joanny Dołmatow, która przybliżyła uczniom temat: „Usługi hotelarskie w ruchomej bazie noclegowej i obsługa finansowa gości indywidualnych i zbiorowych (grup)”. Właścicielka biura podróży Prestige Travel i wieloletnia pilotka wycieczek opowiedziała o specyfice i metodyce pracy pilota wycieczek oraz o współpracy między biurem podróży a obiektami noclegowymi i gastronomicznymi.

"Kluczowe czynnikiI sukcesu w branży hotelarskiej" - prelekcja z cyklu "Z pasją o hotelarstwie"

W dniu 16.12.2014 r. uczniowie ZSHE kształcący się w zawodzie technik hotelarstwa uczestniczyli  w  spotkaniu z Panią Moniką Wiensko kierownikiem  marketingu  hotelu ARISTO w Białymstoku.

Prelekcję  "KLUCZOWE CZYNNIKI SUKCESU W BRANŻY HOTELARSKIEJ” zorganizowano
w ramach projektu  „PEWNIE W PRZYSZŁOŚĆ – nowoczesna edukacja i kompetencje uczniów technikum hotelarstwa ZSHE” , POKL, Priorytet IX.  Rozwój wykształcenia i kompetencji
w regionach, Działanie 9.2.  Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego.

„Usługi hotelowe w transporcie lotniczym” - prelekcja z cyklu "Z pasją o hotelarstwie"

15 grudnia 2014 roku odbyło się spotkanie z ekspertem z cyklu z PASJĄ O HOTELU w ramach projektu „PEWNIE W PRZYSZŁOŚĆ” – nowoczesna edukacja i kompetencje uczniów technikum hotelarskiego ZSHE.  Klasy II d i II e miały okazję wysłuchać wykładu państwa Pauliny i Macieja Sawickich, którzy przybliżyli uczniom temat „Usługi hotelowe w transporcie lotniczym”. Z własnego doświadczenia, podróżnicy i autorzy bloga „gapienamapie.pl”, opowiedzieli o pasjonujących podróżach lotniczych. Uczniowie klas hotelarskich mogli przenieść się wirtualnie w okolice Wielkiego Kanionu, Goblin Valley i Arches Parku.

Wspomnienia z Dnia Hotelarza

Zapraszamy do przeczytania wspomnień z Dnia Hotelarza, napisanych przez uczennice klasy 1D – Sylwię Bochenek i Edytę Mróz.

Tanie podróżowanie

18 listopada odbył się w naszej szkole Dzień Hotelarza. Na spotkanie przybyło do nas małżeństwo podróżników – Paulina i Maciej Sawiccy , którzy poprowadzili prelekcję pt.: ,,Jak tanio podróżować’’.

           Sami od kilku lat podróżują po świecie i podkreślają, że wcale nie kosztuje to dużo. Odwiedzili wiele krajów za przyzwoitą cenę. Przepis jest bardzo prosty i mieści się w trzech kwestiach: zmiany systemu przekonań, wybrania naszych priorytetów i kombinowania. Kombinować można zaczynając od noclegów, poprzez bilety, a kończąc na pracy lub przyjemnościach.

Loty

        Jeśli lecisz samolotem, sprawdź najpierw kilku przewoźników i porównaj oferowane przez nich ceny. Może okazać się, że zdecydowanie się na jedną przesiadkę więcej obniży koszt podróży o połowę lub też wyjazd z innego miasta niż to główne da Ci kilkadziesiąt/kilkaset złotych zaoszczędzonych pieniędzy. Warto pamiętać, że za nasz bagaż rejestrowany również płacimy dodatkowo. Zamiast tego należy zastanowić się nad przemyślanym zapakowaniem podręcznego bagażu, co pozwala na obniżenie kosztu, ale też na  uniknięcie niekomfortowych sytuacji z bagażem podręcznym. Zabieramy ze sobą tylko najpotrzebniejsze rzeczy. Przy pakowaniu bagażu podręcznego należy pamiętać, że musimy ograniczyć przewożone płyny, takie jak: szampony, mydła, odżywki itd. do 100 ml. Do tego celu możemy wykorzystać specjalne pojemniki, który można kupić w prawie każdej drogerii.

Noclegi

         Są strony internetowe, które pozwalają na odszukanie niedrogiego noclegu. Warto pamiętać, że zakwaterowanie stanie się o połowę tańsze, kiedy zdecydujemy się na podróż poza sezonem letnim, czyli od września do kwietnia. W ten sposób możemy zaoszczędzić naprawdę dużo!

Wyżywienie

           W czasie podróży nie musimy decydować się na jedzenie w restauracjach lub innych lokalach gastronomicznych. Zamiast tego, aby zaoszczędzić, powinniśmy zdecydować się na zakup produktów w tradycyjnych sklepach spożywczych lub przygotować coś samodzielnie. Wyjdzie taniej, ale i najprawdopodobniej smaczniej.

           Podróżowanie nie jest drogie! Wystarczą tylko chęci i motywacja do zwiedzania świata.

 

Sylwia Bochenek, 1d

Jak tanio podróżować?

      Myślę, że sprawa jest bardzo prosta i jasna. Większość ludzi myśli, że podróże są drogie. Oglądają katalogi biur, widzą hotele 5-gwiazdkowe i zastanawiają sie nad tym, co zrobić, aby tam pojechać. W wyobraźni widzą siebie nad brzegiem basenu hotelowego, jedzących przepyszne posiłki i korzystających z relaksu.

     Takie osoby nie chcą podróżować, ale zażyć trochę luksusu. Niektóre osoby mogą się bać jechać z dużą ilością gotówki, ponieważ nie chcą, aby ktoś ich okradł lub, że mogą coś zgubić. Dlatego trzeba wyłączyć negatywne myślenie. Po co jest się martwić na zapas? Przecież nie każdego tak od razu napadają i nie każdy tak od razu wszystko gubi. Trzeba obudzić w sobie wiarę w dobro ludzi, bo przecież każdy jest człowiekiem.

     Jeśli chce się naprawdę gdzieś pojechać trzeba trochę pokombinować. Im lepszym jest się kombinatorem, tym więcej się zdziała. Kombinować można w różny sposób. Zaczynając od noclegów, poprzez bilety lotnicze, a kończąc na pracy. Jeśli osoba chce lecieć samolotem musi sprawdzić kilka firm, a nie ograniczać sie do oferty tylko jednego przewoźnika. Natomiast, podróżując autobusem należy szukać jak najkorzystniejszych rozwiązań, dlatego warto pamiętać, że np. zwiedzając Stany Zjednoczone i kupując bilety autobusowe z miesięcznym wyprzedzeniem, dostajesz je prawie za darmo.

     Jeśli chce się zaoszczędzić, będąc w odwiedzanym mieście, warto zastanowić się nad znalezieniem jakiejś oferty pracy, co pozwoli na zaoszczędzenie, ale również na zapoznanie się z kulturą kraju. Wbrew pozorom nie jest to takie trudne. Zwiedzając, warto się do tego wcześniej przygotować, wyszukując w Internecie wiadomości na temat ciekawych zabytków czy też miejsc, które są warte obejrzenia. Strony internetowe pozwalają na znalezienie taniego zakwaterowania, takiego jak hostele, schroniska lub pola biwakowe.

 

Edyta Mróz, 1d

Dzień hotelarza

18 listopada 2014r. z okazji Dnia Hotelarza uczniowie klas hotelarskich wzięli udział w wykładzie na temat taniego podróżowania. Prelegentami byli autorzy bloga: www.gapienamape.pl - Paulina i Maciej Sawiccy.

Celem spotkania było zapoznanie uczestników z zasadami organizacji niedrogiego noclegu i przejazdu. Uczniowie dowiedzieli się m.in. jak odszukać przelot w promocyjnej cenie przy wykorzystaniu portali internetowych oraz bezpłatnego zakwaterowania za pośrednictwem strony Couchsurfing. Dużym zainteresowanie cieszyły się również sprzęty ułatwiające podróżowanie, przyniesione przez prowadzących: plecak trekkingowy, śpiwór i poduszka w kompaktowej formie. Uczniowie dowiedzieli się, jak łatwo opanować sztukę pakowania plecaka bez względu na długość planowanej podróży.

Kolejne spotkanie z doświadczonymi podróżnikami już w grudniu.


stat

Odsłon artykułów:
8775237

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.