europejska
karta
mobilności

Menu Główne

Kolejny specjalistyczny kurs zawodowy ukończony i certyfikaty rozdane

W programie kursu „KELNER/BARMAN” były m.in. takie zagadnienia jak:

  • wizerunek kelnera
  • obsługa konsumenta,
  • sposoby i metody podawania potraw
  • kultura i etyka zawodu
  • zasady przygotowania sali konsumpcyjnej
  • obsługa przyjęć
  • przygotowanie baru do obsługi klienta, sprzęt barowy
  • techniki przygotowania napojów, techniki miksowania
  • technika sporządzania napojów mieszanych
  • podawanie napojów alkoholowych i bezalkoholowych
  • savoir- vivre

Zajęcia prowadzone były w sposób dynamiczny i przystępny przez mistrzów fachu barmańskiego
i kelnerskiego w Hotelu Aristo w Białymstoku z zapleczem multimedialnym i nigdzie indziej nie spotykanym klimatem.

Część praktyczna odbywała się w restauracji SAVOY oraz Bon Ton Wine & Bar wyposażonym  profesjonalnie w sprzęt barmański i napoje, dzięki czemu uczestnicy szkolenia mogli poznać istotę pracy barmana i kelnera.

W trakcie szkolenia uczniowie nabyli cechy  właściwej postawy kelnera i barmana, umiejętności prawidłowej obsługi gości przy stole, umiejętności z zakresu komponowania i wykonywania koktajli. Dowiedzieli się co i z czym najlepiej połączyć ,by drinki smakowały doskonale. Potrafią stworzyć drinki warstwowe i wiedzą jak ozdobić je w efektowny sposób. Poznali zaawansowane techniki nalewania alkoholu bez użycia miar barowych, wykształcili umiejętności zasad serwowania win, poznali zasady właściwego doboru win i wódek.

Największym zainteresowaniem cieszyły się ćwiczenia w sporządzaniu i podawaniu drinków, w które uczestnicy chętnie się angażowali, samodzielnie wykonując powierzone im zadania bazując na zdobytej wiedzy oraz wskazówkach prowadzących.

Dzięki uczestnictwu w projekcie  „PEWNIE W PRZYSZŁOŚĆ - nowoczesna edukacja i kompetencje uczniów technikum hotelarstwa ZSHE” szkolenie  „KELNER/BARMAN” było bezpłatne.

Na zakończenie szkolenia uczniowie otrzymali certyfikaty oraz książki związane z tematyką szkolenia.