Tydzień Dobrego Chleba i Zdrowego Stylu Życia
Dnia 20 października w naszej szkole obchodziliśmy Tydzień Dobrego Chleba i Zdrowego Stylu Życia pod hasłem Chcesz „być trendy”, jedz chleb na zakwasie. Akcja miała na celu zwrócenie uwagi zarówno uczniów jak i nauczycieli na to, jakie produkty należy spożywać by być zdrowym i dlaczego jest to tak istotne. Na stoisku był dostępny zakwas i przepisy na produkcję chleba. W dobrze skomponowanej diecie ważne miejsce zajmują przetwory zbożowe, w tym pieczywo, będące źródłem cennych składników odżywczych. Chleb znakomicie urozmaica dietę, gdyż zawiera różnorodne składniki pokarmowe: węglowodany, białka, tłuszcze o dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, substancji mineralnych (związki potasu, sodu, wapnia fosforu, żelaza, magnezu, manganu, selenu i inne, witaminy z grupy B i E oraz witaminy – substancje biologicznie aktywne pochodzenia roślinnego). Zainteresowanie i degustacja produktów przygotowanych przez młodzież pokazała, że smaczne jest to, co zdrowe.
Renata Lubas
Anna Dżega