„Nauczycielem wszystkiego jest praktyk
– staże zagraniczne uczniów ZSHE
i job shadowing nauczycieli”
w Hiszpanii, Portugalii i Grecji
- program realizowany w latach 2019-2020
europejska
karta
mobilności

Menu Główne

Tydzień Dobrego Chleba i Zdrowego Stylu Życia

Dnia 20 października w naszej szkole obchodziliśmy  Tydzień Dobrego Chleba i Zdrowego Stylu Życia pod hasłem Chcesz „być trendy”, jedz chleb na zakwasie.  Akcja miała na celu zwrócenie uwagi zarówno uczniów jak i nauczycieli na to,  jakie produkty należy spożywać by być zdrowym i dlaczego jest to tak istotne. Na stoisku był dostępny zakwas  i przepisy na produkcję chleba. W dobrze skomponowanej diecie ważne miejsce zajmują przetwory zbożowe, w tym pieczywo, będące źródłem cennych składników odżywczych. Chleb znakomicie urozmaica dietę, gdyż zawiera różnorodne składniki pokarmowe: węglowodany, białka, tłuszcze o dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, substancji mineralnych (związki potasu, sodu, wapnia fosforu, żelaza, magnezu, manganu, selenu i inne, witaminy z grupy B i E oraz witaminy – substancje biologicznie aktywne pochodzenia roślinnego).  Zainteresowanie i degustacja produktów przygotowanych przez młodzież pokazała, że smaczne jest to, co zdrowe.

Renata Lubas
Anna Dżega