Miło nam poinformować, że 17 kwietnia 2015r. na Wydziale Zarządzania Politechniki Białostockiej odbył się etap regionalny X edycji Ogólnopolskiego Konkursu „Najlepsze zajęcia z przedsiębiorczości”, do którego zakwalifikowały się aż trzy zespoły z naszej szkoły:
- zespół w składzie: Aleksandra Dobrzyń kl. Id, Edyta Mróz kl. Id, Tomasz Szymanowski kl. Ia
- zespół w składzie: Marcelina Adamowicz, Justyna Lubowicka i Katarzyna Żak z kl. IIa
- zespół w składzie: Gierasimiuk Karolina, Gromadzka Aleksandra i Leończuk Justyna z kl. Ib.
W czasie zmagań na tym poziomie nasi uczniowie odnieśli kolejne sukcesy. Kapituła konkursowa przyznała I miejsce Aleksandrze Dobrzyń, Edycie Mróz i Tomaszowi Szymanowskiemu. II miejsce zajęły: Marcelina Adamowicz, Justyna Lubowicka i Katarzyna Żak.
Uczniowie zwycięskiego zespołu godnie reprezentowali region Białystok w finale ogólnopolskim w Łodzi, uzyskując wyróżnienie oraz największy aplauz widowni.
Zwycięzcom serdecznie gratulujemy i życzymy sukcesów w dalszej karierze edukacyjno-zawodowej!
Opiekunowie zespołów:
Grażyna Łapina i Tomasz Rygorowicz
W dniu 14 kwietnia 2015 r. w naszej szkole odbył się finał IV Wojewódzkiego Konkursu dla gimnazjalistów „Mikołaj Kopernik i jego czasy” zorganizowanego przez ZSHE. Nad konkursem honorowy patronat objął Marszałek Województwa Podlaskiego oraz Instytut Historii i Nauk Politycznych Uniwersytetu w Białymstoku.
Nagrody dla uczestników finału przekazali: Marszałek Województwa Podlaskiego, Instytut Historii i Nauk Politycznych Uniwersytetu w Białymstoku, Instytut Pamięci Narodowej oddział w Białymstoku oraz księgarnia internetowa Fantastyczne Światy (fantastyczneswiaty.pl).
Do finału zakwalifikowały się następujące szkoły z województwa podlaskiego:
więcej:Finał IV Wojewódzkiego Konkursu dla gimnazjalistów „Mikołaj Kopernik i jego czasy”
Obsługa to sztuka a kelner to „aktor”. Barman to "dusza" każdego coctail baru.
Tym razem grupa młodzieży naszej szkoły (15 uczniów) w dniu 17 kwietnia 2015 r. ukończyła
24 godzinny kurs „KELNER/BARMAN”, już ostatni z realizowanych w ramach projektu unijnego „PEWNIE W PRZYSZŁOŚĆ – nowoczesna edukacja i kompetencje uczniów technikum hotelarstwa ZSHE”.
Kursy zawodowe organizowane w ramach projektu miały na celu podwyższenie kwalifikacji
i umiejętności uczniów oraz poprawę ich sytuacji na lokalnym rynku pracy.
Czytaj więcej: Kolejny specjalistyczny kurs zawodowy ukończony i certyfikaty rozdane
W piątkowe południe, 24 kwietnia 2015 r. w auli Zespołu Szkół Handlowo-Ekonomicznych im. M. Kopernika uroczyście pożegnaliśmy tegorocznych maturzystów. Były przemówienia pani Dyrektor Aliny Grażyny Kuptel, Prezesa Koła Absolwentów - pana Jerzego Koszewskiego oraz przedstawicieli Samorządu Uczniowskiego. Życzenia maturzystom złożył Przewodniczący Rady Rodziców pan Zdzisław Żałobiński zaś Adam Trusiak, uczeń klasy 4 d, w imieniu absolwentów dziękował Dyrekcji szkoły oraz całemu gronu pedagogicznemu.
Tradycyjnie były nagrody za osiągnięcia naukowe i sportowe. Uroczystość zakończył krótki występ artystyczny uczniów klasy 1c i 1 e pod kierunkiem pani Iwony Saniukowicz.
Wszystkim absolwentom życzymy połamania piór na maturze!
Il Quotidiano del Molise
Polscy nauczyciele z sektora turystycznego zwiedzają Uniwersytet w Termoli.
Współpraca, która pokazuje Molise w dobrym świetle.
aut. Lucia Rita Carfagno
W ramach programu Erasmus Plus, w piątek 18 kwietnia 6 polskich nauczycieli
z Białegostoku (miasta, które znajduje się w pobliżu granicy z Białorusią), razem z panią Friną Bravi, nauczycielką języka angielskiego z partnerującego Instytutu Techniczno-Handlowego Baccardi w Termoli, zwiedzali Uniwersytet w Termoli.
Projekt, za sprawą „Work Shadowing”, zakłada obserwację zasobów miasta, wśród których w zakresie dydaktyki jest również Uniwersytet w Termoli, dzielący się dobrymi praktykami. Polscy nauczyciele sektora turystycznego przyjechali ze szkoły, w której naucza się przedmiotów z dziedziny turystyki, marketingu i cateringu.
Czytaj więcej: Prasa włoska o wizycie naszych nauczycieli w ramach projektu Erasmus Plus
Znać się na rzeczy - to wiele.
Ale znać się na kawie i winie - to zaszczyt!
15 hotelarzy - uczniów naszej szkoły - poznało kunszt pracy Baristy i Sommeliera uczestnicząc w specjalistycznym szkoleniu zawodowym „Barista/Sommelier”.
Umiejętności które nabyli to:
Czytaj więcej: Specjalistyczne szkolenie zawodowe „Barista/Sommelier”